Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Re: Afstand van een punt tot een rechte

 Dit is een reactie op vraag 58360 
dus aÛ y= (4/3)x + (1/3)
dus de lijn die we zoeken is van de vorm y= (4/3)x + c
|y-(4/3)x - c|/( -5/3) = 3
c = (16/3)
(16/3)-(1-3) = 5 (inderdaad de constante c is 5 zoals al bleek uit mijn tekening)

maar om het helemaal te bgrijpen heb ik nog een vraag:
In noemer van de afstandformule stond: Ö(25/9).
Enkel wanneer ik de uitkomst van de wortel negatief maak, klopt mijn uitkomst: (16/3)
Is dit normaal en hoe kan je iegnelijk weten dat je de negatieve moet nemen. Of moet je gewoon wat proberen tot je de juiste hebt?

ALVAST BEDANKT

surmon
2de graad ASO - zondag 15 februari 2009

Antwoord

In de eerste plaats is het onnodig om de vergelijking van lijn (a) om te vormen tot y = (4/3)x + (1/3).
De lijnen die je zoekt hebben, net als (a), de gedaante 4x - 3y + c = 0.
Neem nu op (a) een willekeurig punt, bijvoorbeeld (-1,-1).
De afstand van dit punt tot de gezochte lijn(en) moet nu 3 zijn.
Dat geeft: |-4+3+c|/5 = 3 en dus |c-1| = 15 waaruit volgt c = 16 of c = -14
De twee lijnen die evenwijdig zijn met (a) en afstand 3 tot (a) hebben zijn dan 4x - 3y + 16 = 0 en 4x - 3y - 14 = 0
Wanneer je de drie lijnen die je nu hebt, tekent zul je zien dat (a) inderdaad tussen de twee andere ligt op afstand 3.

MBL

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 16 februari 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics