|
|
\require{AMSmath}
Bepalen steekproefgrootte met alleen nauwkeurigheid en betrouwbaarheid
Geachte
In mijn cursus marktonderzoek kom ik het volgende tegen:
"Een bedrijfsleider van een grote supermarkt wenst de klantentevredenheid te meten. Hij wenst een uitspraak te doen met een nauwkeurigheid van 3% en een betrouwbaarheid van 95%.
Hoeveel bedraagt de minimale steekproefgrootte?"
De formule voor het uitrekenen van een minimale steekproefgrootte bij een oneindige populatie is:
n (z/e)2·s2
Ingevuld voor deze vraag is dit:
n (2/0.03)2·s2
Hoe kom ik nu aan s (de standaardafwijking) als ik alleen de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid heb?
Bedankt
Michae
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 22 januari 2009
Antwoord
Voor percentageschattingen (en die moet je hebben) geldt s=√(p(1-p)) Nu ken je die p niet. In dat geval moet je de meest ongunstige waarde voor die p gebruiken en dat is bij p=1/2. Dus dan wordt s=√(1/2·1/2) = 0,5. En n$\geq$(2/0.03)2·0,52 = 1112 (naar boven afgerond)
Met vriendelijke groet JaDeX

|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 26 januari 2009
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2023 WisFaq - versie 3
|