De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Exponentiele verdeling

Beste wisfaq

Ik zit met volgend probleem:

de levensduur van een elektronisch rekemachine is exponentieel verdeeld met een gemiddelde van 8 jaar.
De fabrikant voorziet een garantie van 1 jaar. Indien een rekenmachine faalt binnen het eerste jaar na aankoop, wordt ze vervangen. Er worden 1200 rekenmachines verkocht.
1)Van hoeveel daarvan kan de fabrikant verwachten dat ze vervangen moeten worden.
2)Hoe lang zullen 90% van de rekenmachines minstens werken.

Voor de eerste vraag heb ik nog een idee: de kans berekenen dat rekenmachines langer dan 1 jaar werken en daarvan het complement pakken en heb je dus de kans dat het rekenmachine moet vervangen worden en deze kans maal 1200, het totale aantal.
en de paramet is 1/8 want gemiddelde = 8.
1 - P( X 1) = 1 - (1- e^ -1/8) = 0.88 en 0.88*1200=1058 maar iets in mij zegt dat dit niet kan kloppen

Die tweede vraag snap ik niet

Kunnen jullie mij helpen,

Dank bij voorbaat & prettig 2009

Dirk

Dirk
Student universiteit België - vrijdag 2 januari 2009

Antwoord

1) 1-exp(-x/8) is de cumulatieve distributiefunctie, maar wat betekent dat ook al weer?

2) De vraag is: na hoeveel tijd is 10% van de rekentoestellen stuk?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 3 januari 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3