Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Linker- en rechter limiet

 Dit is een reactie op vraag 57626 
ja dat helpt , maar om op deze oplossing te komen moet men dan gewoon waarden invullen?
En wat ik ook raar vind is de grafiek die erbij past: in het linkergedeelte van de assen is y = -1 tot nul en het rechtergedeelte: y=1 van nul tot +oneindig. word deze grafiek dan getekend door middel van de limieten ?
En later op de oefening zeggen ze dat de rechterlimiet gelijk is aan de linkerlimiet. En dat men dan de gewone limiet kan schrijven? waarom is dat? Men heeft toch 1 en -1 als uitkomsten?

phil
Student universiteit België - vrijdag 26 december 2008

Antwoord

Als je 'van rechts' komt gaat de functie |x|/x over x/x=1. Als je van links komt kan je |x|/x opvatten als -x/x=-1 en dat is steeds zo als x0, Bij x0 is de functiewaarde steeds 1. Vandaag de grafiek...

Volgens mij is de linker- en rechterlimiet in dit voorbeeld dus juist niet gelijk. Dus die laatste opmerkingen lijkt me dan niet juist.

Kortom: bij absolute waarde is het handig om de twee gevallen te onderscheiden waarbij 't argument positief c.q. negatief is.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 26 december 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics