De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Ellipsvergelijking

 Dit is een reactie op vraag 57585 
Hallo MBL,

Ik probeer het nog een keer:
PF+PG= √[(x-c)2 + y2 ] + √[ (x+c)2 + y2 ] = 2a.
Ik breng geen wortelvorm naar rechts, ik kwadrateer meteen.
Kwadratteren levert dan op x2+y2=2a2-c2
Dus x2+y2=a2 + a2 - c2

Als a2 - c2 = b2 dan geldt dus:

x2 + y2 = a2 + b2

Mijn vraag is of dit correct is. Dit is nl niet de assenvergelijking van een ellips.

Kunt u hier uw licht op laten schijnen?

Bvd en mvg

herman
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 20 december 2008

Antwoord

Ik zal het dan ook nog een keer proberen.
Als je √A + √B kwadrateert, dan krijg je niet A + B, maar
A + B + 2√(AB). En dit is wat ik je eerder liet weten!
Het is dit laatste stuk √(AB)dat je helemaal hebt weggelaten, en daardoor krijg je inderdaad hetgeen je me toestuurt.
Omdat in dit probleem de letters A en B de gigantische wortelvormen voorstellen uit je vergelijking, wordt de vorm √(AB) een vrijwel onhanteerbare ellende.
De misère wordt minder groot als je eerst één van de wortelvormen naar rechts brengt.
Als je vastloopt, hoor ik het wel.

MBL

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 21 december 2008
 Re: Re: Ellipsvergelijking 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics