De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Fix(gh)Fix(g)h

Beste wisfaq, ik zit met de volgende vraag:

Zij X een set, g,h ∈ G = Sym(X) en Fix(g)={x ∈ X: xg = x}. Bewijs dat Fix(gh)=Fix(g)h.

Ik heb tot nu toe het volgende gedaan:

Fix(gh) ) ={x ∈ X: xgh=x}
={x ∈ X:xhgh-1=x}
={x ∈ X: xhgh-1h=xh}
={x ∈ X: xhg = xh}
={x ∈ Xh: xg=x}
=Fix(g)h

Ik heb echter sterke twijfels bij dit antwoord. Zo gebruikt het namelijk helemaal niet dat G=Sym(X). Ik hoop dat jullie me dus ook kunnen vertellen of het antwoord inderdaad incorrect is, en zo ja, me op weg kunnen helpen het goede antwoord.

Vriendelijke groet,

Herman de Vries

Herman
Student universiteit - zondag 7 december 2008

Antwoord

Je hebt in ieder geval gebruik dat g en h afbeeldingen van X naar X zijn en dat het bijecties zijn (anders kun je h-1 niet gebruiken).
Bij je voorlaatste gelijkheid heb ik mijn twijfels: {x ∈ X: xhg = xh} bestaat uit de x-en waarvoor xh in Fix(g) zit, voor zo'n x geldt x=xhh-1, dus x zit in Fix(g)h-1.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 8 december 2008



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie 3