De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Kleinste kwadraten met randvoorwaarden

 Dit is een reactie op vraag 57361 
Dit werkt, bedankt!

Nu vraag ik me toch af. Ik heb lang lopen zoeken maar kon niet vinden hoe dit op te lossen. Hoe heet deze methode en in welk tekstboek had ik het kunnen vinden? Vooral dat verhaal van de gradiënt van de neven voorwaarde.

herman
Student universiteit - vrijdag 5 december 2008

Antwoord

Dit is precies het gebruik van de multiplicatorenmethode van Lagrange: als je de extremen van f onder de nevenvoorwaarde g(x)=0 zoekt moet je de punten bepalen waar de gradient van f een veelvoud van de gradient van g is en waar g(x)=0 natuurlijk. In een van die punten bevindt zich je extreem. In dit speciale geval hou je een lineair stelsel over omdat g(x)=hTx een lineaire functie is.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 8 december 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3