De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Primitiveren van een specifieke functie

 Dit is een reactie op vraag 56975 
Maar hoe moet je zeg maar bewijzen dat e^ln(x) x is?

Ik kwam er bij toeval achter door het gewoon te plotten en dan als je er over nadenkt zou het logisch kunnen zijn dat het zeg maar zo ongeveer zou werken.. Maar het lijkt me sterk die redenatie op een SE zo geaccepteerd wordt?

Kan je door middel van die reken regels e^ln(x) herleiden naar x?

mvg

Thomas

Thomas
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 1 november 2008

Antwoord

Beste Thomas,

Heb je al gezien wat inverse functies zijn? Als y = f(x) en f heeft een inverse functie g, dan geldt x = g(y). We noteren ook wel f-1(x) voor de inverse functie van f. Algemeen geldt dan voor zo'n inverse functies:

f(f-1(x)) = f-1(f(x)) = x

De functies 'heffen elkaar op'. Voorbeeld: f(x) = x3 heeft als inverse functie f-1(x) = 3Öx want 3Ö(x3) = (3Öx)3 = x.

Nu terug naar jouw vraag: ex en ln(x) zijn precies elkaars inverse functie. In het algemeen is een exponentiële functie met grondtal a de inverse functie van de logaritmische functie met grondtal a (en omgekeerd). Dit is het speciale geval met grondtal gelijk aan e, de natuurlijke exponentiële functie en logaritme.

Samengevat: als je dit weet van die functies (dat ze elkaars inverse zijn), dan kan je zonder meer eln(x) vereenvoudigen tot x.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 1 november 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3