De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kern en beeldruimte

Dag Wisfaq,
Ik zit vast met de volgende vraag:
Lineaire transformatie T:P2®R2wordt gedefinieerd als T(p)=[p(0)
p(0)]
vind polynomen p1,p2in P2die de kern(kernel) van T opspannen, en beschrijf beeldruimte (range) van T?

ik denk dat ik iets moet vinden in de vorm p(t) = a+bt+ct2.
en dat de beeldruimte van T een subruimte is van R2, maar is het nou de hele R2 is, weet ik niet
Alvast bedankt,
Ha

Ha Ngu
Student universiteit - vrijdag 3 oktober 2008

Antwoord

Dag Ha,

De transformatie T beeldt een tweedegraadspolynoom af op een kolom met twee elementen; deze twee elementen zijn allebei gelijk aan de waarde van de polynoom in het punt 0, dit is dus de constante term in deze polynoom.

Wat is de kern van T? Dat zijn die polynomen die het nulelement als beeld hebben. Dus dat zijn polynomen waarvan de waarde in het punt nul, gelijk is aan nul. Dus dat zijn polynomen met constante term gelijk aan nul. Dus polynomen van de vorm bt+ct2. Kan je hier zelf een basis voor vinden?

De beeldruimte dan: laat T inwerken op een willekeurige polynoom P(t)=a+bt+ct2. Wat is het beeld hiervan? Dus wat is dan je beeldruimte?

Als je niet zeker bent van de antwoorden reageer je maar gerust...

Groeten,
Christophe.

Christophe
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 4 oktober 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3