De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Stelsel

Schrijf een stelsel bij het volgende verhaal.
Drie mannen bezitten elk een hoeveelheid écu's. De eerste geeft aande beide anderen evenveel écu's als ze al hadden. Daarna doet de tweede hetzelfde en tenslotte de derde ook. Op het einde hebben ze elk 8 ecu's.
Hoeveel hadden ze er in het begin?
(Bachet, 17de E)

x= aantel ecu's 1
y= aantal ecu's 2
z= aantal ecu's 3

Weet iemand hoe dit moet opgelost worden. De oplossing die in een ander topic stond begrijp ik niet zo goed.

bjorn
3de graad ASO - woensdag 11 juni 2008

Antwoord

Hallo

Noem de drie mannen A, B en C.
In het begin heeft dus
A : x
B : y
C : z

A geeft aan B en C evenveel ecu's als ze al hadden:
Dus B en C verdubbelen hun aantal.
Bijgevolg :
B : 2y
C : 2z
A : x-y-z
want A heeft y+z ecu's weggegeven en heeft er dus nog x-y-z over

B geeft aan A en C evenveel ecu's als ze al hadden:
Dus A en C verdubbelen hun aantal.
Bijgevolg :
A : 2x-2y-2z
C : 4z
B : 2y-(x-y-z)-2z = -x+3y-z
want B heeft x-y-z ecu's aan A gegeven en 2z ecu's aan C

C geeft aan A en B evenveel ecu's als ze al hadden:
Dus A en B verdubbelen hun aantal.
Bijgevolg :
A : 4x-4y-4z
B : -2x+6y-2z
C : 4z-(2x-2y-2z)-(-x+3y-z) = -x-y+7z
want C geeft 2x-2y-2z ecu's aan A en geeft -x+3y-z ecu's aan B

Stel deze laatste gelijk aan 8 en los het stelsel op.
(Je vindt : x=13 , y=7 en z=4)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 11 juni 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3