De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Vraagstukken met matrices

 Dit is een reactie op vraag 44945 
Met wiskunde, heb ik op zich geen problemen met het oplossen van matrices. Ik heb echter moeilijkheden om van een vraagstuk bij een matrix te komen.
Zoals bijvoorbeeld het vraagstukje:
Een landheer geeft 100 dinar aan zijn bediende en beveelt hem 100 stkken vee te kopen door voor een stier 10 dinar, voor een koe 5 dinar en voor een kalf 0.5 dinar te betalen. Hoeveel dieren van elk soort moet de bediende dan aankopen?
Elke suggestie (of een site) om mij een ruggensteun te geven om sneller bij een matrix te komen zou zeer welkom zijn.
Alvast bedankt.

Marc S
3de graad ASO - woensdag 28 mei 2008

Antwoord

Stel x=aantal stieren, y=aantal koeien, z=aantal kalveren
Het aantal dieren = 100 : x + y + z = 100
De totale prijs = 100 : 10x + 5y + 0,5z = 100
Je hebt een stelsel van 2 vergelijkingen met 3 onbekenden.
Je zult dus 1 nevenonbekende en 2 onbekenden hebben.

Schrijf de coëfficiëntenmatrix en maak deze rijcanoniek.

Je bekomt dan de volgende vergelijkingen:

x - 9/10.z = -80
y + 19/10.z = 180

Kies z als nevenonbekende en deze mag je dus een willekeurige waarde geven. Omdat het over een aantal gaat moet z gelijk zijn aan een 10-voud.
Bovendien moet z zo gekozen worden dat ook x en y positieve gehele getallen zijn.
Deze voorwaarde beperkt het aantal oplossingen tot 1.
(x=1, y=9, z=90)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 29 mei 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3