De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Bissectrice bewijzen

 Dit is een reactie op vraag 55448 
BP=MQ·BC/(AM-MQ)
=BC·BP/(AP-BP)

dit gaat mij te fur...

PLS
Student universiteit - zondag 25 mei 2008

Antwoord

Bewijs:
BP/MQ=AB/AQ (omdat MP//BS)
AB/AQ=BC/CQ=BC/(AM-MQ) (bissectrice stelling)

Vermenigvuldig de bovenste gelijkheid links en rechts met MQ:
®BP=MQ·AB/AQ
Maar AB/AQ=BC/(AM-MQ)®
BP=MQ·BC/(AM-MQ)=BC·MQ/(AM-MQ)
En omdat (weer door gelijkvormige driehoeken) MQ/AM=BP/AP geldt ook:
MQ/(AM-MQ)=BP/(AP-BP)
®BP=BC·BP/(AP-BP)
Gevolg (links en rechts delen door BP): BC/(AP-BP)=1, of BC=AP-BP of AP=BP+BC (q.e.d.)

Zo duidelijker?
Laat gerust weten of en zoja waar je afhaakt.
Succes, Lieke.

Een mooie aanvulling van Anneke:
het kan ook een stuk simpeler. Cirkel C om vanuit B, naar C' op het verlengde van AB. Hoek BC'C is dan gelijk aan de helft van hoek B, dus CC' is evenwijdig met BQ en dus met PM. PM is de middenparallel van driehoek ACC', dus P ligt in het midden van AC', dus AP = PC' = PB+BC

ldr
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 26 mei 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics