De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Simplexmethode

Ik heb een vraag over hoe ik moet beginnen en hoe ik dit moet uitwerken. Ik kom hier echt niet uit.

Opgave:

Een bedrijf maakt de producten y en x. Er is één winstdoelstelling en er zijn 3 beperkende voorwaarden geformuleerd.

De winstdoelstelling is: 60y+20x=W

De beperkende voorwaarden zijn:
randvoorwaarde arbeidscapaciteit: 2y - x A
randvoorwaarde machinecapaciteit: 2y + x 100
randvoorwaarde opslagcapaciteit: - y + 2x B

A = 76 en B =172

Bepaal de optimale combinatie van de aantallen producten y en x waarbij maximale winst wordt gerealiseerd en geef de grootte van die winst. Doe dit met behulp van de simplex-methode. Laat alle drie de simplextableaux zien.

Alvast bedankt.

Niels
Student hbo - vrijdag 23 mei 2008

Antwoord

Niels,

De beperkende voorwaarden die in je opgaven staan convergeren niet. Dat wil zeggen dat ze, wanneer je ze in een grafiek zou tekenen, geen gesloten gebied vormen. In deze opgave kan W dus oneindig groot zijn. Daarom denk ik dat je "" bedoelt in plaats van "" in de beperkende voorwaarden. In dat geval kent W wel een maximum en is dit ook in 3 tableaus gevonden.

Mvg.
David

DvdB
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 13 juni 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3