De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bewijs zwaartepunt en zwaartelijn

Bewijs dat het zwaartepunt een zwaartelijn verdeelt in stukken die zich verhouden als 2 : 1

gerrit
Student hbo - woensdag 14 mei 2008

Antwoord

Hallo

Bekijk de onderstaande driehoek ABC
BM en CN zijn zwaartelijnen en het snijpunt Z is dus het zwaartepunt.
[MN] is een middenparallel van de driehoek ABC, dus |MN| = 1/2.|BC|
Driehoek MNZ is gelijkvormig met driehoek BCZ (gelijke hoeken)
Vermits |MN| = 1/2|BC|, geldt ook |NZ| = 1/2.|CZ| en |MZ| = 1/2.|BZ|
q55547img1.gif

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 15 mei 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3