De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Wijnprobleem

 Dit is een reactie op vraag 55472 
Hoihoi,

Nee, die manier heb ik al (zie uitgelegd in mijn vraag). Maar we moeten het dus op nog een andere manier oplossen...Kom er niet uit.

Alvast bedankt

Groetjes,
Mieke

Mieke
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 7 mei 2008

Antwoord

Beste Mieke,

De beschreven manier bekijkt het eind resultaat na een aantal keer overgieten.
Als je het anders wil doen, dan zou je niet naar de hoeveelheid rode en witte wijn ind de glazen kunnen kijken, maar naar de hoeveelheden die je overgiet.
Stel het volume dat je overgiet =x en het totale volume =1.
Dan giet je x-x·x/(1+x) over van rood naar wit.
(de concentratie rood in het witte glas is nadat er x rood aan hebt toegevoegd gelijk aan x/(1+x), dus je giet x·x/(1+x) terug. )
Je kan de hoeveelheid overgegoten rode wijn uit het rode glas omwerken: x-x·x/(1+x)=x,(1+x) (hoe?)

En de hoeveelheid witte wijn uit het witte glas=x/(x+1), want de concentratie nadat je rode wijn hebt toegevoegd=1/(x+1).
Dus de veranderingen zijn gelijk. ALs je dan met gelijke hoeveelheden begint (1), dan blijft het ook gelijk.

Groet, Lieke.

ldr
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 8 mei 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3