De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Het vierde punt van een parallellogram bepalen

Van een parallellogram geven we drie hoekpunten: A(-1,-2)
B(-3,1) en C(4,2). Bepaal de coördinaat van het vierde hoekpunt.

Kunt u mij helpen om deze vraag op te lossen aub?

Bedankt

...
2de graad ASO - dinsdag 6 mei 2008

Antwoord

Ik zal veronderstellen dat je op zoek bent naar het punt D zodat ABCD een parallellogram is. Dat zal allicht wel gegeven zijn, en dat moet, want je kan ook een ander punt D vinden waarvoor ABDC een parallellogram is...

Als ABCD een parallellogram is, dan is de vector AB dezelfde als de vector DC (schets maar eens een parallellogram). De vector AB bekom je door de coördinaten van B min de coördinaten van A te doen, dus
AB = B-A = (-3-(-1),1-(-2)) = (-2,3)
DC = C-D moet dezelfde vector (-2,3) zijn, dus
D = C - CD = (4,2)-(-2,3) = (4-(-2),2-3) = (6,-1).

Je kan controleren dat dit klopt door te kijken of de twee andere zijden ook bestaan uit gelijke vectoren: bereken BC en AD en controleer dat je twee dezelfde vectoren uitkomt.

Groeten,
Christophe.

Christophe
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 6 mei 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3