De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Standaarddeviatie

Hallo,
Ik wil de staandaarddeviatie van de oppervlakte van 5 rechthoekige plaatjes berekenen:
	lengte	breedte	oppervlakte
15,20 5,10 77,52
15,10 4,80 72,48
15,10 5,20 78,52
15,00 5,10 76,50
14,90 5,00 74,50
gem. 15,06 5,04 75,90
stdev. 0,11 0,15 2,42
Kan ik dat eenvoudig berekenen met de gegevens van de oppervlaktes (= lengte x breedte), zoals in de 3e kolom?
Of moet ik hiervoor rekening houden met de standaard-deviaties en gemiddelden van lengte en breedte apart (kolom 1 en 2) en zo ja, welke formule moet ik dan gebruiken?

mvg

Raf
Student Hoger Onderwijs België - maandag 5 mei 2008

Antwoord

Raf,
Als X=lengte en Y=breedte en X en Y zijn onafhankelijk, dan is:

E(O)=E(XY)=E(X)E(Y) en
var(O)=var(XY)=E(X2)E(Y2)-(E(X)E(Y))2.

Blijkt aardig te kloppen.

kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 5 mei 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3