De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Oorsprong in- en uitproduct

 Dit is een reactie op vraag 55295 
Sorry, maar dat antwoordt mijn vraag niet.
Wat ik wil weten is waarom uit
a·b=|a||b|cos(q) volgt dat a·b=axbx+ayby+azbz
en waarom uit
a×b=|a||b|n sin(q) volgt dat
a×b=(aybz-azby,azbx-axbz,axby-aybx)
Sorry als ik onduidelijk was geweest.

Pim
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 17 april 2008

Antwoord

beste pim,

dat het scalaire product van 2vectoren :

a·b=axbx+ayby+azbz

dit is de definitie van scalaire product en is een consequentie van de matrixrepresentatie van een vector uit lineaire algebra.

De definitie die aan de cosinus gegeven wordt is de volgende:

cos(q)= a.b/|a|.|b|
Waar a.b het scalaire product voorstelt. Deze definitie volgt uit de lineaire meetkunde.

De definitie die aan de sinus gegeven wordt is de volgende:

sin(q)= |ax×b|/|a|.|b|

en hier stelt axb het vectoriele product voor. Als ge geen matrixleer hebt gehad, zie ik het nut niet echt in van de vraag van je docent

De 2 concepten zijn hetzelfde maar staan los van elkaar, het is maar hoe je het beziet! Soms is het handig om met de ene representatie te werken soms niet.

wk
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 17 april 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3