De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Een hele berg rode en groene snoepjes

 Dit is een reactie op vraag 55048 
Weet je... ik geloof je, maar ik "zie" 'm niet. Die groeifactor 4/5 snap ik, omdat telkens 4/5 van het totaal overblijft etc.

De rol van dat ene snoepje dat overblijft mis ik. Uitgewerkt kwam ik niet verder dan (ik heb een poging gedaan een formule te "bakken"):

1: 0,2X+0,8 0,8x-0,8
2: 0,16x+0,64 0,64X-1,44
3: 0.128X+0,512 0,512X-1,952
4: 0.1024X+0.4096 0,4096X-2,3616
5: 0.08192X+0.32768 0,32768X-2,6893
ochtend: 0,32768X-3,6893 1
X-1+1=X (verrassing :) )

Komt het door mijn keuze om uit te gaan van het totaal aanwezige i.p.v. datgene wat gepakt wordt?

Jan
Student hbo - woensdag 2 april 2008

Antwoord

Jan,

Klopt vrijwel:
Als je de breuken had laten staan i.p.v. decimale getallen, dan krijg je:
nr. 5 krijgt: 44/55x+45/55
rest: (4/5)5x-(4/5+(4/5)2+(4/5)3+(4/5)4+(4/5)5=
=(4/5)5x-4+(4/5)5=0,32768x-2,68928
Ook die laatste rest-1 moet deelbaar zijn door 5:
Dan krijg je: 45/56x-5+(4/5)6
De grootste noemer is 56. Als x=56 wordt de eerste term een geheel getal. Om ook de laatste term te compenseren kies je: x=56-4.

Algemeen: x=k*56-4

ldr
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 4 april 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3