De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Formule vinden

ik heb een verdeling

0%= 2.5 punten
5%= 2.38 punten
10%=2.27 punten
20%=2.08 punten
25%=2 punten
30%=1.92 punten
40%=1.79 punten
50%=1.66 punten
70%=1.47 punten
100%=1.25 punten

nu is de vraag wat is de formule voor deze rij zodat ik ook 18% of 27% of 33% kan berekenen(kheb hetzelf al gezocht maar heb niks gevonden en ik ben toch redelijk sterk in Wiskunde)

Elboja
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 11 maart 2008

Antwoord

Beste Karim,

Als je zoiets wil onderzoeken is het handig om eerst eens een grafiek te tekenen.
Vervolgens ga je bekijken of dit lijkt op de grafiek van een of andere standaard functie.
Je ziet een stukje van een kromme. Dat kan in principe natuurlijk van alles zijn.
Het lijkt erop dat er een horizontale en een verticale asymptoot is, maar het zou ook nog wel een stukje van een machtsfunctie kunnen zijn.
Ik begon te proberen met een transformatie van y=1/x, ofwel: y=a/(x-b)+c
Vul een paar mooie gegevens in: x=0, y=2,5 en x=0,25,y=2 en x=1,y=1,25.
Bepaal op grond van die gegevens a,b en c en controleer of de rest klopt.
En dat lukt!

Het is natuurlijk niet zo dat het altijd mogelijk is om een verband te vinden dat precies met de gegevens klopt, maar er zijn computerprogramma's die proberen een zo goed mogelijke benadering te vinden.

Groet, Lieke.

ldr
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 11 maart 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3