De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Student t-verdeling standaardafwijking

Hoe bereken je de standaardafwijking van de uitkomsten van een steekproef bij de student t-verdeling?

Manon
Student universiteit - maandag 4 februari 2008

Antwoord

Hallo,

De t-verdeling word juist gebruikt als de standaardafwijking niet bekend is en dus ook niet kan worden uitgerekend. Er kan dan wel een schatting gemaakt worden van de standaardafwijking waarmee de berekeningen gedaan worden. Dit gebeurt volgense de volgende formule:

q54213img1.gif

Hierin is n de steekproef omvang, x[i] is de waarneming met index i. De x met een streepje erboven (ik heb daar even geen mooi plaatje van voorhanden)is de gemiddelde waarneming.

Voorbeeld:
Een steekproef met 6 waarnemingen: 10, 9, 14, 10, 11, 6.
Het gemiddelde is hier 10. De sommatie wordt dus:
(10-10)2+(8-10)2+(14-10)2+(10-10)2+(12-10)2+(6-10)2 = 40.
De breuk wordt dus:
40/5 = 8.
Dus de geschatte standaardafwijking (s)= Ö8 = 2,8284271

DvdB
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 11 februari 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3