De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hypothese testen

Beste wisfaq,

Ik zit met het volgende probleem.

Gegeven is een cumulatieve kansverdeling voor de levensduur van een electrisch component:

F(t)=1-(1+t)^-c

waar c0 en 0t¥ (in jaren)

Nu moet ik de claim testen dat de mediaan tenminste 7 jaar (tegen de claim dat de mediaan minder is dan 7 jaar) is en daarbij enkel gebruik maken van het het feit dat een bepaalde component een levensduur had van 2.22 jaar.

Het probleem waar ik mee zit is: (a) de onbekende c, (b) ik weet niet hoe ik een hypotese H0:mediaan 7 moet testen tegen H1: mediaan 7

Wat ik tot nu toe heb gedaan:

Ik heb bepaald dat de mediaan (m) wordt gegeven door

m=21/c-1

(door op te lossen F(m)=0.5).

Welnu, als de mediaan 7 is, dan volgt met deze vergelijking dat c=1/3.

Nu wil ik de zogenaamde 'significance probabilities' berekenen, oftewel

P+(m)=P(t=2.22 | m 7)=1-F(2.22)=0.68 (met c=1/3)

en

P-(m)=P(t=2.22 | m7)=F(2.22)=0.32 (met c=1/3)

Ik weet echter niet of dit correct is. In de eerste plaats omdat ik hier geen conclusie uit kan trekken en in de tweede plaats omdat ik twijfel of ik niet moet berekenen:

P+(T7 | t=2.22)
P-(T7 | t=2.22)

(waarbij ik niet weet hoe ik deze twee kansen moet berekenen).

Ik hoop dat jullie mij hiermee kunnen helpen. Bij voorbaat dank,

Herman de Vries

Herman
Student universiteit - zaterdag 26 januari 2008

Antwoord

Herman,

Zo te zien lijkt er niets mis met je redenering. Je nulhypothese is inderdaad m=7. Deze handhaaf je totdat een steekproefresultaat dit verwerpt. Het steekproefresultaat is derhalve nooit je uitgangspunt.
Nu heb je een onbetrouwbaarheidsdrempel voor deze toets nodig.
Die is niet gegeven. Dan neem je daarvoor a=0,05. Je verwerpt links. Wanneer een toetsingsgrootheid nu een linkerstaartkans P- heeft die a (0,05) is dan moet de de nulhypothese verwerpen. Dat is hier duidelijk dus niet het geval.

Met vriendelijke groet
JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 27 januari 2008
 Re: Hypothese testen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3