De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kettingfunctie (2)

Kunt u dit voor mij uitleggen want ben niet echt goed in wiskunde: bepaal g(x) als f(x)=2x+1 en f(g(x))=x
Bedankt

Jan
Leerling mbo - maandag 3 december 2007

Antwoord

Je moet een functie g verzinnen zodat:

2·g(x)+1=x

Als g een gewone lineaire functie is dan kan je het algemene geval nemen:

g(x)=ax+b

Invullen in bovenstaande vergelijking geeft:

2(ax+b)+1=x
2ax+2b+1=x

Om dat 'kloppend' te krijgen geldt:

2a=1
2b+1=0

a=1/2
2b=-1

a=1/2
b=-1/2

g(x)=1/2x-1/2

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 4 december 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3