De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Rotatiematrix

Beste,

Op Wikipedia|rotatiematrix staat de twee-dimensionale rotatie matrix gegeven. Daarna zeggen ze dat de rotatiematrix vermenigvuldigt met de coördinaten [x,y] van een bepaald punt in het vlak,de punten [x',y'] geven.

x'=x.cos(a) + y.cos(a)
y'=-x.sin(a) + y.cos(a)

Hoe komen ze hieraan? Als ik de theorie van matrix vermenigvuldiging bekijk toepas,kom ik het volgende uit...

[cos(a) -sin(a); sin(a) cos(a)]*[x,y]=

x' = x.cos(a) - y.sin(a)
y' = x.sin(a) + y.cos(a)

Waar zit mijn fout?

Alvast bedankt!

bv
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 4 september 2007

Antwoord

Scherp gezien...

Het resultaat oogt inderdaad vreemd, maar het is wel juist, alleen wat misleidend opgeschreven. Wat jij doet is: je neemt een punt (x,y), je roteert dat punt over een hoek a, je noemt dat nieuwe punt (x',y') en dan geef je inderdaad de correcte coördinaten van dit nieuwe punt.

Wat gebeurt er op wikipedia: we starten weer met een punt (x,y), maar dan gaan we de basis (dus het hele assenstelsel) roteren over een hoek q, terwijl we het punt laten liggen. En dan heeft ditzelfde punt nu nieuwe coördinaten (x',y') tov de nieuwe basis, en die coördinaten worden correct gegeven op wikipedia.

Dat kan je trouwens makkelijk inzien: wat wikipedia doet is eigenlijk niks anders dan wat jij doet, maar dan met q=-a. Want of je nu het punt roteert over een hoek a, of je roteert het assenstelsel even ver achteruit (dus over een hoek -a), dat levert hetzelfde resultaat. En vermits cos(x)=cos(-x) en sin(-x)=-sin(x) vloeien beide formules mooi in elkaar over...

Christophe
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 4 september 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3