De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Twee identieke vazen en een blauwe knikker

Twee identieke vazen (V1 en V2). V1 bevat 3 rode, 5 witte en 7 blauwe ballen. V2 bevat 7 rode, 5 witte en 3 blauwe ballen. Iemand trekt uit een willekeurige vaas aselect een bal. De getrokken bal is blauw. Wat is de kans dat deze bal uit V1 getrokken is?

Sjouk
Student hbo - zaterdag 9 juni 2007

Antwoord

Zoiets gaan handig met een boomdiagram:

q51259img1.gif

Bereken P(vaas 1 en blauw) en P(vaas 2 en blauw). De voorwaardelijke kans P(vaas 1 | de knikker is blauw) is dan gelijk aan:

$
\eqalign{ \frac{{P(vaas\,\,1\,\,en\,\,blauw)}}
{{P(vaas\,\,1\,\,en\,\,blauw) + P(vaas\,\,2\,\,en\,\,blauw)}}}
$

Of ook:

We onderscheiden twee gebeurtenissen:

A: de knikker is afkomstig uit vaas 1
B: de getrokken knikker is blauw

Er geldt: $
\eqalign{P\left( {A|B} \right) = \frac{{P\left( {A\,\,en\,\,B} \right)}}
{{P\left( B \right)}}}
$

Als het goed is zul je zien dat dit hetzelfde is als het eerstgenoemde hierboven.

Zie ook 4. Voorwaardelijke kans

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 10 juni 2007
Re: Twee identieke vazen en een blauwe knikker



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3