De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: 2de moeilijke integraal berekenen

 Dit is een reactie op vraag 51115 
Hallo Jadex,

Er bestaat toch ook een substitutie waarbij men stelt
2x=sec(u)waar je dan verder mee kan werken...
2x=sec(u)
2dx=sec(u)tg(u)du
Integraal:
I= 1/2ò(sec(u)tg(u)du/(Ö(sec2u-1))
I= 1/2òsec(u)du
I= 1/2ò((sec(u)+tg(u))(sec(u)))/(sec(u+tg(u))
(het gekende truukje)
I=1/2ò(sec2(u)+sec(u)tg(u)du/(sec(u)+tg(u))
I= 1/2òd((tg(u)+sec(u))/(sec(u)+tg(u))
I= 1/2(ln(tg(u)+sec(u)+C
I= 1/2ln|[Ö](4x2-1)+2x)+C

want 2x=sec(u) en 4x2-1=sec2(u)-1=tg2(u)
en
[Ö](4x2-1=tg(u)
Met vriendelijke groeten,

Rik Le
Ouder - vrijdag 1 juni 2007

Antwoord

Tja als je dingen zelf wil aantonen moet je meer berekenen. Ik hoop dat ze hiervoor standaardintegralen mag gebruiken want dat maakt het leven wel een stukje makkelijker. Ik heb er zelf ook een hekel om alles elke keer weer te moeten afleiden maar als het dan toch moet....

Met vriendelijke groet
JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 1 juni 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3