De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Een moeilijke onbepaalde integraal berekenen

Heb binnenkort examen en heb een bepaalde oef al op 3 mogelijke manieren trachten te berekenen.

nl òsqrt(2x+1)/(x-5)dx

Heb eerst substitutie t = 2x+1 geprobeerd maar krijg dan sqrt(t)/(t-11) en kan ik niet opsplitsen.
Analoog t = x-5 maar ook sqrt(2t+11)/t kan ik niet splitsen.
Tenslotte probeerde ik nog eens partiele integratie maar ook daar krijg ik dan integraal van ln(x-5)/sqrt(2x+1) waar ik niet verder kan. Hopelijk kunnen jullie mij helpen. Dank

Vannes
3de graad ASO - vrijdag 1 juni 2007

Antwoord

Stel Ö(2x+1) = t dan dt = 1/2·1/Ö(2x+1)·2 dx dus dt = 1/t dx zodat dx = t·dt
t2 is nu 2x+1 zodat x-5 = 1/2·t2-51/2

Daar zou het toch mee moeten lukken lijkt me .. hopelijk heb ik geen fout gemaakt.

Met vriendelijke groet
JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 1 juni 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3