De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Complexe vierkantsvergelijking

Hallo, kan iemand mij aub helpen met deze opgave:
Bepaal x (element van de complexe getallen) zodat de volgende vierkantsvergelijking 2 identieke wortels heeft. Bepaal de wortels.

iz2 + (x-3i)z -2 = 0

Ik heb geprobeerd met de discriminant en gelijkstellen aan 0 maar hoe moet het verder, of is er een andere manier?

Dank bij voorbaat, Thomas

Thomas
3de graad ASO - dinsdag 5 december 2006

Antwoord

De discriminant nul stellen lijkt mij geen slecht idee:

b2-4ac=0 $\Leftrightarrow$
(x-3i)2-4.i.(-2)=0 $\Leftrightarrow$
x2-6ix-9 +8i=0

Van deze vergelijking vind je de oplossing wederom met de wortelformule:

x1,2= (-bą√(b2-4ac))/2a

= (6ią√(-36 -4.1.(-9+8i)))/2
= (6ią√(-32i))/2 = 3ią2√(-2i)) = ... etc

Het eindresultaat moet je natuurlijk checken door weer in de oorspronkelijke formule in te vullen en kijk of nu aan de eis voldaan is.

Zou je t vanaf hier weer verder kunnen?

groeten,
martijn

mg
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 5 december 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3