De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Een tovervierkant van orde vier

1
13
16
4
Deze cijfers zijn reeds ingevuld hoe moet ik berekenen waar de andere cijfers moeten komen ik weet het echt niet...

peeter
1ste graad ASO-TSO-BSO - donderdag 12 oktober 2006

Antwoord

Het hangt er een beetje van af. Op Magische vierkanten las ik dat een 4x4 tovervierkant allerlei bijzondere eigenschappen heeft. Je moet maar 's kijken...

In jouw geval kan je die kennis wel gebruiken:

q47053img1.gif

Er geldt: a+b+1+4=34 dus a+b=29 en dat kan eigenlijk alleen als a=14 en b=15 of andersom...

Er geldt: c+d+13+16=34 dus c+d=5 en dat kan als a=1 en b=4 (maar die heb ik al), dus als c=2 en b=3 of andersom...

En zo kan je nog een tijdje door puzzelen. Proberen!

P.S.
Pas later zag ik dat de getallen die je gaf op de diagonaal staan... nou ja... dat kan natuurlijk ook. Maar 't principe is niet anders denk ik...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 12 oktober 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3