De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Oplossen

Goedendag,

Gegeven de volgende vergelijking: A = x * (B - C / D) + B

Nu moet B hieruit worden "opgelost"
- B = (x / x + D) * C + (D / x + D) * A
Ik kom niet op dit antwoordt en weet niet welke stappen er gevolgd worden.
Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

Mvgr

Richard

Richar
Student hbo - woensdag 13 september 2006

Antwoord

De vraag is niet helemaal duidelijk omdat je nogal losjes met de haakjes omspringt.
Gezien in het gegeven antwoord ik kan kiezen uit de interpreataties:
x/x+D=1+d en x/(x+D) Ik kies voor de laatste interpretatie.
Je had dan je gegeven moeten schrijven als A=x*(B-C)/D+B.
En het antwoord als B=x/(x+D)*C+(D/(x+D))*A.
Goed:
A=x*(B-C)/D+B levert (vermenigvuldigen met D)
AD=x(B-C)+BD
AD=xB-xC+BD (haakjes wegwerken)
xB+DB=AD+xC (alles met B aan de linkerkant zetten)
B(x+D)=AD+xC (B buiten haakjes halen)
B=(AD+xC)/(x+D) (delen door x+D)
En deze vorm laat zich desgewenst herschrijven tot het gegeven antwoord, maar of dat er nu eenvoudiger op wordt?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 13 september 2006



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie 3