De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Hoe los je deze integraal op?

 Dit is een reactie op vraag 46588 
Zou u het erg vinden om nog eens te antwoorden op volgende vraag?

In de cursus staat er: int (sin3xdx) = int( sin2x sinx dx)= - int ( sin2x d(cosx)).

Deze laatste stap versta ik niet. Ik heb volgens mij in het secundair ook zo'n integralen opgelost maar nooit zo een manier of notatie gebruikt. In de laatste stap stelt men sin x gelijk aan de min afgeleide van cos x. Wat is daar dan de betekenis nu van. Wat gebeurt er met de dx? Moet je nu afleiden naar cos x i.p.v x. Die cos x kan je dan als het ware door een parameter t samen met alle andere cosinus in de vergelijkingen en deze nadien terug invullen?

Het gaat verder: - int ((1-cos2x)d(cosx))= -cosx+(cos3x/3)=C

Kan u dit even een beetje verduidelijken? Ik begrijp het ongeveer maar kan het niet zijn dat ik dit in het middelbaar op een andere manier heb gezien? Alvast dank

Pieter
Student Hoger Onderwijs België - zondag 10 september 2006

Antwoord

De gebruikte methode is substitutie: als je stelt u = cos x, dan heb je dat du = - sinx dx. Die substitutie is handig omdat je al een factor sinx dx hebt herkend.

Natuurlijk moet je dan alles in functie van u zetten. Dat lukt hier vlot, omdat sin2x=1-cos2x. Dus zo krijg je -ò(1-u2)du
= -u+u3/3+C

En dan nog even de substitutie hierinneren: u=cosx, dus de oplossing wordt dan
-cosx+cos3x/3+C

En eens je die truc een aantal keer hebt toegepast, zal je niet meer de moeite nemen om een nieuwe variabele u in te voeren, en dan krijg je dus een oplossingsmethode zoals je hierboven hebt beschreven.

Groeten,
Christophe.

Christophe
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 12 september 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3