De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Worteltrekken van een breuk

hallo beste mensen ik heb een vraagje met dringende spoed !

ik heb Ö(4/3)
nu moet ik de teller en noemer vermenigvuldigen met een factor die ervoor zorgt dat de noemer een kwadraat van een geheel getal wordt en dus getrokken kan worden.
dus:
Ö((4x3)/(3x3))= Ö 12 / 9

maar wat ik niet snap hoe je dan aan de standaardvorm:

2/3Ö3 komt.

(2/3)2 = 4/9 dus 12/9 - 4/9 = 8/9 maar dat kan toch nooit gelijk aan die 3 in de wortel zijn.
of wat zie ik hier over het hoofd?
alvast heel erg bedankt !!

esin
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 24 juni 2006

Antwoord

Beste Esin,

Je moet uiteindelijk wel de wortel trekken natuurlijk, je vindt in die noemer dus niet 9, maar Ö9 en dat is 3, zodat er overblijft: Ö12/3.

De vereenvoudiging die ze dan maken houdt in dat je die 12 terug schrijf als 4*3, zo had je het ook kunnen laten staan. Dan is Ö12 immers gelijk aan Ö(4*3) = Ö4Ö3 = 2Ö3.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 24 juni 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3