To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Somrijen

 Dit is een reactie op vraag 45848 
Bij de eerste formule 2n-n+1 is n+1 en bij n^2 gewoon n2-n+1.
Maar hoe zit het bij de volgende opgave want die zijn het moeilijkste.
Druk uit in n
a) 10+14+18+22+...+(4n+10)
b) 20+26+32+38+...+ (6n+2)
c) 4+8+16+32+...+2^n
d) 80+160+320+640+...+5*2^n

Hoe zit het met een verschilrij?
Gegeven is de rij U(n) met n=0,1,2... door 6,7,9,13,21,37
-Geef de directe formule van de verschilrij v(n)
- stel een directe formule op van de rij u(n)

Jan-Pe
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 10 juni 2006

Antwoord

Beste Jan-Peter,

Bekijk opgave a eens. Met n=0 stemt 10 overeen (de eerste term), met n=1 stemt 14 overeen etc. Dus bij "n" heb je precies n+1 termen, zo weet je het aantal al. Je kent ook de eerste en de laatste term, dus kan je de formule toepassen.

Probeer het zelf voor b,c,d.

Tweede opgave: begin eens met de eerste termen van de verschilrij op te schrijven. Je herkent het patroon vast wel? Kan je dan een formule opstellen? Met behulp van deze formule kan je er dan ook een opstellen voor u(n).

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 10 juni 2006
 Re: Re: Re: Somrijen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics