De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Reeks oplossen

 Dit is een reactie op vraag 44273 
hallo anneke,
Ik kom tot hier:
sum_{n=0}^{s} n*x^(s-n)(1-x) =
(1-x)*x^s *sum_{n=0}^{s} n*x^(-n)) =
(haal een x voor de som:)
(1-x)*x^s *x*sum_{n=0}^{s} n*x^(-n-1))=
(1-x)*x^s *x* d/dx sum_{n=0}^{s} -*x^(-n)=
(haal - voor de som )
-(1-x)*x^s *x* d/dx (1-x^(s+1)/(1-x))= ### deze stap is niet goed (Anneke)
-(1-x)*x^s *x* [(-(s+1)x^s )*(1-x) + (1-x^(s+1)/(1-x)^2]=
-(1-x)*x^(s+1)* [-(s+1)x^s +(s+1)x^(s+1) +1 -x^(s+1)/(1-x)^2]=

-(1-x)*x^(s+1)*[-(s+1)x^s +sx^(s+1) +1 /(1-x)^2]=
[x^(s+2)-x^(s+1)] *[-(s+1)x^s +sx^(s+1) +1 /(1-x)^2]=
gaat dit goed zo??want er moet best een mooie breuk uit komen en zo zie ik het niet echt gebeuren...hartelijk dank

caroli
Student hbo - woensdag 15 maart 2006

Antwoord

dag Carolien,

Je bent vergeten om de overstap te maken van x naar 1/x.
Daarom is de formule die je gaat differentiëren niet goed.
Zie de hekjes die ik in jouw antwoord geplaatst heb.
Maar verder moet het zo wel lukken, en zo heel veel mooier dan deze breuk lijkt me het echte antwoord ook niet.
succes,
groet,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 15 maart 2006
 Re: Re: Reeks oplossen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics