De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Isolijnen

Ik zit in 5 HAVO. Ik ben nu bezig met m'n praktische opdracht en kom er niet echt mee verder. Maar met uw hulp misschien wel. Nou heb ik op de site in het bestand gekeken naar soort gelijken vragen en die heb ik ook wel kunnen vinden maar desondanks kom ik er niet uit..

Een scholengemeenschap gaat nieuwe computers aanschaffen. Er worden 2 types gekocht. Type A kost 1300 euro en type B 1950 euro. De totale kosten (K) kun je berekenen met de formule K=x·1300+y·1950.

Teken de (iso)lijnen K=39000 en K=52000?
En bij deze kom ik er niet meer uit..
En dat is nu mijn vraag, hoe kan ik dit oplossen?
Ik hoop snel op uw reactie..
Met vriendelijke groet

Dorine
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 22 februari 2006

Antwoord

Isolijnen zijn lijnen met gelijke kosten. In een xOy-assenstelsel kan je deze lijnen tekenen. Laten we eens kijken naar:

1300x+1950y=39000

Je zou dit kunnen 'omwerken' naar y=....x+... maar nodig is dat niet. Omdat je weet dat je hier te maken hebt met een rechte lijnen kan je volstaan met 2 punten.

Neem x=0 dan 1950y=39000 Þ y=20 dus (0,20) is een punt...
Neem y=0 dan 1300x=39000 Þ x=30 dus (30,0) is een punt...
De isolijn van K=39000 ziet er dan zo uit:

q43814img1.gif

..en meer is het niet...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 22 februari 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3