De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Integraal van arcsin(x)

Hoi,

Ik probeer met behulp van partitieel integreren de volgende opgave uit te rekenen:

integraal van arcsin(x)·dx

nu kom ik zover:

x·arcsin(x)-integraal van x·d(arcsin(x))
=x·arcsin(x)-integraal van x·1/(1-x2)·dx

Ik loop vast op het uitrekenen van die laatste integraal met de 1/(1-x2). Deze ben ik namelijk ook partitieel gaan integreren, maar dan krijg je weer een integraal van arcsin(x)·dx, en dat wilde ik nou juist weten!

Het antwoord op de vraag moet zijn:

x·arcsin(x)+(1-x2)+C

Wat doe ik nou fout?

Met vriendelijke groet Karel

Karel
Student universiteit - maandag 16 september 2002

Antwoord

Nou, je was anders al een heel eind hoor!

òarcsin(x)dx =
ò1.arcsin(x)dx = (partieel)
[x.arcsin(x)] - òx/(1-x2) dx

de term x/(1-x2) kun je wederom partieel doen, maar kijk nou eens naar het GEHEEL x/(1-x2).
De primitieve hiervan is toevallig heel 'mooi':
-(1-x2) (neem de afgeleide maar weer eens, en je krijgt weer +x/(1-x2)

en dus: [x.arcsin(x)] - òx/(1-x2) dx =
[x.arcsin(x)] + [(1-x2)]

ofwel de primitieve van arcsin(x) is
x.arcsin(x) + (1-x2) + C

groeten,
martijn

mg
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 16 september 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3