De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kwadratische formules

Hallo Wisfaq,
Ik heb een vraag over hoe je parabolen moet tekenen. Ik weet dat het kan met behulp van een tabel maar er is ook een trucje maar die weet ik niet meer.
0,5x2 = hoe weet je dan hoe je die moet tekenen?
Of die breed is of juist smal ik weet wel dat het een dalparabool is. Help me aub. Bij voorbaat dank.

Kris H
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 21 januari 2006

Antwoord

Tja dat heb je met truukjes... je vergeet het en dan weet je niks... Maar een functie als y=0,5x2 kan je beschouwen als een transformatie van y=x2. De grafiek van deze laatste functie ken je wel, neem ik aan...



Als je nu vermenigvuldigt met 0,5 t.o.v. de x-as (want dat is eigenlijk wat je doet met die factor, dan worden alle functiewaarden de helft...). In een plaatje wordt het misschien duidelijker:

q43144img1.gif

Kijk maar 's. Als je 't eenmaal doorhebt is 't wel handig. Maar met een tabel kan het natuurlijk ook... en er zijn nog wel meer 'handige dingen', maar daarover dan later meer...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 21 januari 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3