De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

De kunsthandel

Een kunsthandel wordt per jaar door 50 geïnteresseerden in schilderijen bezocht. De verkoper weet dat voor elke geïnteresseerde de kans dat hij of zij een doek zal kopen 0,70 is. Op grond van deze gegevens doet hij zijn inkopen.
  1. hoe groot is de kans dat hij bij een inkoop van 40 schilderijen één of meer schilderijen niet verkoopt?
  2. hij wil het risico dat hij met één of meer schilderijen blijft zitten tot 10% beperken. Hoeveel schilderijen moet hij daarom jaarlijks hoogstens inkopen?
Ik zit met de 'n'. Het gaat bij a. toch alleen om die 50? Hartelijk dank.

l.boon
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 17 januari 2006

Antwoord

Bij n=50 en p=0,7 verwacht je 50·0,7=35 schilderijen te verkopen. Als binomiaal probleem kan je dan zoiets opzetten:

X:aantal verkochte schilderijen
p=0,7
n=50

a. Gevraagd: P(X$<$40)=(X$\leq$39)=0,9211

Binomiale verdeling

p= n= k=

P(X=k)=P(X<=k)=P(X>k)=

b. Voor welke k geldt: P(X$<$k)$\leq$0,10

Binomiale verdeling

p= n= k=

P(X=k)=P(X<=k)=P(X>k)=

Dus k=... nu jij weer...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 20 januari 2006
Re: De kunsthandel



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics