De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Deler zoeken voor regel van horner

Hallo,
Ik heb volgende vergelijking:
p3 - 2p - 3 = 9
Nu moet ik de waarde van p zoeken, en dit met behulp van de regel van horner.
De regel van horner ken ik nog wel, maar hoe zoek je de deler die je moet gebruiken? Dit ben ik effe vergeten...
thx voor de hulp!

pieter
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 10 januari 2006

Antwoord

Beste Pieter,

Je schrijft je vergelijking best eerst in de vorm f(p) = 0, dus herleiden naar 0. Hier is je vergelijking dan: p3 - 2p - 12 = 0. Om delers te vinden waar je dan Horner op kan toepassen kan je de delers van de constante term nagaan, dit zijn mogelijke 'kandidaten'.

Hier zal ik je moeten telleurstellen, je zal geen gehele deler vinden en zelfs met rationale delers kom je niet toe. De vergelijking heeft twee toegevoegd complexe nulpunten en één reële, maar dat is er een met wortels.

Deze nulpunten zijn eventueel wel op te lossen met de methode van Cardano, maar dat is ook redelijk omslachtig.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 10 januari 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3