De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Periode van goniometrische functies bepalen

Hoe bepaal je de periode van een goniometrische formule in het algemeen? De functies zijn wel vrij ingewikkeld. We werken dus ook met kwadraten en dergelijke
bvb: sin2(5x+1)cos3(3x)
hoe ga je dan te werk?
MVG

Charlo
Student universiteit België - zondag 18 december 2005

Antwoord

Noem 5x+1=u en 3x=t dan krijgen we sin2u.cos3(t)
Uit cos(2u)=1-2sin2u volgt: sin2(u)=1/2-1/2cos(2u)
Uit cos(3t)=4cos3(t)-3cos(t) volgt cos3(t)=1/4cos(3t)+3/4cos(t)
We hebben dus (1/2-1/2cos(2u))(1/4cos(3t)+3/4cos(t))=
1/8(1-cos(2u))(cos(3t+3cos(t))
Voor de periode is de factor 1/8 niet van belang en die laten we verder weg. Na haakjes wegwerken vinden we:
cos(3t)+3cos(t)-cos(2u)cos(3t)-3cos(2u)cos(t).
Nu geldt cos(p)cos(q)=1/2(cos(p+q)+cos(p-q)) zodat we krijgen:
cos(3t)+3cos(t)-1/2cos(2u+3t)-1/2cos(2u-3t)-3/2cos(2u+t)-3/2cos(2u-t).
Terug invullen van u=5x+1 en t=3x levert dan:
cos(9x)+3cos(3x)-1/2cos(19x+2)-1/2cos(x+2)-3/2cos(13x+2)-3/2cos(7x+2).
De periodes van deze cosinussen zijn 2p gedeeld door 9,3,19,1,13 en 7.
Het kleinste gemene veelvoud van deze periodes is 2p

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 20 december 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics