De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Omrekenen van het tientallig naar het achttallige stelsel

Hallo,

Ik ben opzoek naar een manier om van het tientallige stelsel naar het 8 tallige stelsel om te rekenen. Hoe moet dit? Is er een formule of een patroon voor?

Leerli
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 13 december 2005

Antwoord

Neem eens aan dat je 1000 wil schrijven in het zeventallig stelsel. De cijfers laten zich eenvoudig bepalen als de resten bij successievelijk delen door 7:
1000 = 142 x 7 + 6
142 = 20 x 7 + 2
20 = 2 x 7 + 6
2 = 0 x 7 + 2
De resten vormen van onder naar boven de cijfers van het gezochte getal.
Je vraagt je dan natuurlijk af hoe dat precies zit. Het blijkt niet zo ingewikkeld... maar handig is het wel!

1000 = 142 x 7 + 6
142 = 20 x 7 + 2
20 = 2 x 7 + 6
2 = 0 x 7 + 2

Omgekeerd levert dat:

1000 = (((0 x 7 + 2) x 7 + 6) x 7 + 2) x 7 + 6
1000 = ((2 x 7 + 6) x 7 + 2) x 7 + 6
1000 = ((2 x 72 + 6 x 7) + 2) x 7 + 6
1000 = ((2 x 73 + 6 x 72) + 2·7) + 6
1000 = 2 x 73 + 6 x 72 + 2·7 + 6

Dus 100010=26267

Dus wil je bijvoorbeeld 231 schrijven in het achttallig stelsel dan krijg je:

231:8=28 rest 7
28:8=3 rest 4
3:8=0 rest 3

Dus 23110=3478

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 14 december 2005
Re: Omrekenen van het tientallig naar het achttallige stelsel



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3