De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Priemgetallen

Hallo

Er zijn 3 vragen in mijn opdrachtenreeks, waar ik niet aan kan beginnen, kunnen jullie mij op weg helpen?

1) Toon aan: als (2n)-1 priem is, is n priem. (met n een natuurlijk getal)

2) Toon aan dat (42n)-1 deelbaar is door 15, voor elk niet-nul natuurlijk getal.

3) Zoek het getal n met de volgende eigenschappen:

(a) n is een niet-nul natuurlijk getal
(b) elke priemfactor van n komt maar 1 keer voor in de ontbinding.
(c) als p priem is, geldt: p deelt n als en slechts als (p-1) deelt n

Alvast heel erg bedankt!

Joke

Joke
Student universiteit België - donderdag 20 oktober 2005

Antwoord

Dag Joke,

(1) gaat het makkelijkst als je de omgekeerde weg bewijst: als n niet priem is (dus n=km met k,m$>$1) dan is 2n-1 ook nietpriem.

De truc die je dan kan gebruiken is:
2km-1 = (2k)m-1
en gebruik dan dat (a-1) | (am-1)met a=2k

(2) Je hebt de keuze: ofwel bewijs je dat het getal zowel deelbaar is door 3 als door 5, door modulo-argumenten. Ofwel doe je het met inductie: de basisstap is nogal duidelijk, de inductiestap gaat als volgt:
15 | (42n - 1)
Dus 42n = 15k + 1
Kijk dan naar n+1, dus naar 42(n+1) = 16·42n = 16·(15k+1) = ...

(3) is heel simpel, probeer maar eens de eerste paar natuurlijke getallen uit, je zal vrij snel een oplossing vinden. Bewijzen dat die oplossing uniek is, lijkt me veel minder evident...

Groetjes,
Christophe.

Christophe
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 20 oktober 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3