Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Stelsels oplossen

Hallo,
Ik krijg de volgende stelsels maar niet opgelost. Vind het raar met die a erbij.(zijn er tips om stelsels met die letter erbij op te lossen?)

1)
x+(a+1)y+ z=0
x+ y+(a+1)z=0
2x+ y+ z=a+1

2)
ax+y +z=0
x +ay+z=0
x +y+az=0

Dank

ewout
3de graad ASO - zondag 16 oktober 2005

Antwoord

Beste Ewout,

Bereken de determinant van je stelsel en kijk voor welke waarde van a deze 0 is.
Voor die specifieke waarde moet je a telkens vervangen en het stelsel apart oplossen. Voor alle andere waarden kan je het in het algemeen doen, bijvoorbeeld met de regel van Cramer of in een matrix via Gauss-eliminatie.

Over beiden methodes vind je informatie op wisfaq met behulp van de zoekfunctie.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 16 oktober 2005
 Re: Stelsels oplossen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics