De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Punten en lijnen

 Dit is een reactie op vraag 40575 
Okee, maar hoe stel ik dan vervolgens een lijn op die door twee van de drie punten gaat?

Groeten Altiene

Altien
Student hbo - maandag 3 oktober 2005

Antwoord

Beste Altiene,

Vectorieel is de vergelijking van een lijn door een punt P1 en volgens een richting S gegeven door P = P1 + kS waarbij k een reële parameter is.
Als er geen richting maar een tweede punt gegeven is, dan kan je een richting verkrijgen door het verschil van de 2 punten te maken. De algemene vectoriële vergelijking van een lijn door twee punten P1 en P2 wordt dan: P = P1 + k(P2-P1)

Als je deze vectoriële vergelijking uitschrijft in zijn componenten (x, y en z) dan krijg je de parametervergelijking. Eliminatie van de parameter levert de cartesische vergelijking. Aan die laatste kan je ook direct komen. Met een punt P(x1,y1,z1) en een richting S(s1,s2,s3) is de cartesische vergelijking:
(x-x1)/s1 = (y-y1)/s2 = (z-z1)/s3

Opnieuw in het geval van twee punten vind je een richting door het verschil van de twee punten te maken. Dan is S(s1,s2,s3) dus gelijk aan (x2-x1,y2-y1,z2-z1).

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 3 oktober 2005
 Re: Re: Punten en lijnen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics