Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Wat heb je aan de afgeleide?

 Dit is een reactie op vraag 39750 
Hallo,

Hartelijk bedankt voor het vorige antwoord, ik begrijp het al wel beter maar zou u het alstublieft kunnen toelichten d.m.v een grafiek of iets dergelijks?
Alvast bedankt,

johnie

johnie
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 18 juli 2005

Antwoord

Laten we eens de functie f(x)=x2 bekijken.
Een raaklijn aan een grafiek in een punt is een lijn die in dat punt zo goed mogelijk aansluit bij die grafiek.

Hieronder zie je de grafiek van f(x) getekend en de raaklijn aan die grafiek in het punt (1,1). Je kunt aflezen dat die raaklijn richtingscoefficient 2 heeft.

q39752img1.gif

In onderstaande animatie is de raaklijn in een aantal punten getekend en de helling van die raaklijn aangegeven:

q39752img2.gif

Nu heb je al wel door dat de afgeleide van f(x)=x2 gelijk is aan f'(x)=2x.

Als je goed in het plaatje kijkt zie je dat de hellingen van de raaklijnen precies voldoen aan f'(x)=2x.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 22 juli 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics