De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Oorspronkelijk kapitaal berekenen

Ik zet geld weg tegen 2%, na 1 jaar heb 15450 € , wat was mijn oorspronkelijk bedrag.
i = 15450 . 2 . 1
------------- = 309
100
15450 - 309 = 15141 €

Ik had zo'n vraag op m'n exaam, is dit juist?

polder
1ste graad ASO-TSO-BSO - woensdag 15 juni 2005

Antwoord

Nee dat is niet juist. 15141 vermeerderd met 2% rente zou 15443,82 zijn... en niet 15450. Je moet ook niet 2% van 15450 nemen maar 2% van het oorspronkelijk bedrag... maar die wordt juist gevraagd. Dit soort dingen kan je veel handiger berekenen met groeifactoren.

Zie Rekenen met procenten en groeifactoren

Voorbeeld
Ik zet een bedrag gedurende 1 jaar weg tegen 4 procent. Het eindkapitaal is 980 €. Welk is m'n beginkapitaal?

Noem het beginkapitaal 'k'. Er geldt:

k·1,04=980
k=980/1,04=942,31

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 15 juni 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3