De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Binaire getallen vermenigvuldigen

 Dit is een reactie op vraag 774 
hallo,
Ik snap dat je die 2 bovenste 2 4-bits rijen met elkaar moet vermenigvuldigen.. maar hoe komen die 4 rijtjes eronder dan?? Ik snap wel hoe je het bij elkaar moet optellen uiteindelijk... maar hoe die 4 middelste rijtjes getallen zijn ontstaan snap ik niet.
Alvast hartstike bedankt!
       0111
1110
---- x
0000
0111
0111
0111 +
-------
????010
Nu zit ik vast... hoe nu verder?

Ria Ba
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 7 mei 2005

Antwoord

Uit je reactie begrijp ik dat het probleem zit bij het onthouden... (carry). Vanaf de eerste kolom vanaf rechts:

0=0 schrijf 0
0+1=1 schrijf 10
0+1+1=10 schrijf 010 (1 onthouden)
0+1+1+1+1=100 schrijf 0010 (10 onthouden)
0+1+1+10=100 schrijf 00010 (10 onthouden)
0+1+10=11 schrijf 100010 (1 onthouden)
0+1=1 schrijf 1100010
Klaar!

Hopelijk helpt dat...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 7 mei 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3