De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Primitiveren met de substitutiemethode

Wij moeten de primitieve van m(x) = tan(X) berekenen. Het moet met behulp van de substitutiemethode.
Wij zijn al zover:
m(x)= sin(x)/ cos(x)
m(x)= sin(x) maal 1/cos(x)
Wij moeten nu hierin de u en de u´ kunnen herkennen. Maar we hebben wel een u maar we hebben een 1/u´ . We komen nu niet verder.

Irene
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 3 mei 2005

Antwoord

Beste Irene

Zoals je zelf al aangeeft is:
òtanx dx = òsinx/cosx dx

Stel u = cosx = u' = -sinx dx

= ò-1/u du = -ln|u| + c = -ln|cosx| + c.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 3 mei 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3