De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe werkt de formule voor de magische constante?

Ik snap de formule Mē(n)=1/2n(nē+1) niet...

NUR
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 23 april 2005

Antwoord

Op Formule voor de magische constante kan je lezen hoe je aan de formule komt.

Wat het zegt...?

Als je een tovervierkant hebt van 3 bij 3 dan is n=3, volgens de formule is de magische constante dan gelijk aan:

M2(3)=1/2·3·(32+1)=15

Als je een tovervierkant hebt van 4 bij 4:
M2(4)=1/2·4·(42+1)=34

Enz...

Op 1. Eigenschappen had je natuurlijk al gelezen dat 'De som van een rij/kolom/diagonaal wordt wel de magische constante, het karakteristiek getal of het tovergetal genoemd'.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 23 april 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3