De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

GGD

Ik vraag mij af wat de Grootste Gemeenschappelijke Deler is en hoe je er aan komt. Ik zou graag willen dat u mij dat uitlegt. Deze vraag is al eens eerder gesteld en daabij verwezen jullie naar een site. Ik heb er op gekeken en het door gelezen, maar ik snap er niets van.
Kunnen jullie mij helpen. Zo ja, zouden jullie het dan ook willen toelichten met een voorbeeld, want ik ben geen genie in wiskunde.
Alvast bedankt

Esmee
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 18 april 2005

Antwoord

Als je 'n GR hebt dan eh... is het niet zo moeilijk. Als je die niet wilt gebruik trouwens ook niet. Je kunt het algoritme van Euclides gebruiken:

q36919img1.gif

Voorbeeld:
Je begint met: m = 24 en n =15 dan r = 9
Na één stap krijg je: m = 15 en n = 9 dan r = 6
Na de tweede stap: m = 9 en n = 6 dan r = 3
Een stap later: m = 6 en n = 3 dan r = 0
Nu is r gelijk aan 0, het algoritme stopt. n heeft de waarde 3.

Zie 07. algoritme van Euclides

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 18 april 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3